Får ofta frågor på mailen och här i butiken om recept som jag lagt på bloggen under årens lopp. Många tycker att det är svårt att hitta, så nu kommer ett recept som många frågat efter i repris från 2012.
Har hittat det i Paolo Robertos bok
" Mina fastrars mat",
menyer från Maddaloni.
Många bra recept i den boken, så
hittar ni den på bokrea eller loppis
slå till!
Rätten heter PASTA AL FORNO
och så här skriver Paolo -
Den här maträtten är det maddalonesiska
svaret på lasagne, var smak de flesta
känner igen.Som utmanare spöar Pasta al forno
lasagne sju dagar i veckan,
eller åtminstone sex.
Pasta al Forno
500 g penne
125 g mozarella, i små bitar
1½ dl riven parmesanost
Köttfärssås:
400 g nötfärs
1 finhackad gul lök
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 blekselleristjälkar,
tunt skivade ( kan uteslutas)
2 morötter, skurna i små bitar
500 g krossade tomater
2 dl rött vin
10 basilikablad
+ några till garnering
½ dl olivolja
salt
1 nypa socker
Béchamelsås:
1½ msk smör
1½ msk vetemjöl
3 dl mjölk
salt
vitpeppar
lite riven muskot
Värm upp oljan till köttfärssåsen
i en stor kastrull och bryn köttfärs,
lök och vitlök, blekselleri och morötter.
Smula samtidigt färsen med en gaffel.
Tillsätt de krossade tomaterna, vin, basilka,
salt och socker. Koka under lock på svag värme
i ca 30 minuter.
Smält smöret till béchamelsåsen på låg värme
i en kastrull. Rör i mjölet och blanda ordentligt.
Späd med mjölken under oavbruten vispning.
Koka såsen på svag värme i 5 minuter,
vispa lite då och då.
Smaksätt med salt, vitpeppar och muskot.
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka pastan och låt den rinna av.
Smörj en ugnsfast form,
lägg i hälften av pastan och
fördela hälften av köttfärsen
och béchamelsåsen över.
Strö över en tredjedel av parmesanosten
och all mozarella.
Täck med resten av pastan, köttfärs-
och béchamelsås, och strö över
resten av parmesanosten.
Gratinera i ugn i ca 20 minuter.
|
10 kommentarer:
Hej min vän :)
Tack för det läckra receptet, det ser verkligen supergott ut och ska testas :)
Kanske redan under helgen!
Och vintips mottages alltid:)
Ha en mysig fredagskväll och helg!
Varm kram
Jessica
Jag brukar göra den rätten men jag byter ut pastan mot broccolibuketter och kallar den Broccoli al forno! Alla jag bjudit den på jublar och gör vågen, jojomensan! Men den är lika god med pasta...
Ha en avkopplande helg min vän.
Kramar från Eva-Mari
Mmmm, god mat, gott vin. Det är man värd. Fast idag blir det bara lite räkor och inget vin, jag är under rehav efter operation i axel så det orkas inte lagas mat här. Visserligen har jag en Omgivning som legat i flottan och dessutom utbildats i Marinens Intendenturskola, men han hade ingen lust idag och det kan jag förstå. Men jag spar ditt recept! Och vinet!
Kramar
Den gratängen skulle mina grabbar tycka om tror jag. Får bli den nästa gång istället för lasagne. Tack för tipset.
Önskar en härlig helg!
Eva
Smarrigt! Ska kolla efter den boken...pasta är alltid gott!
Du bjuder på härliga bilder också :)
Kram från Titti
Ja tack allt ser både gott och njutbart ut, helgen gick snabbt som vanligt.
Ingen söndags sol, men veckan var solig och fin, så jag gläds av det lilla.
Du har väl säkert varit och pussat på den lilla . . . .
Ha en fin vecka, kram/ Eva
Blev så inspirerad! Nu står Pasta al Forno i ugnen! Kram ❤️
Kul med gamla recept och roligt att du har kunder som läser din blogg. Blir mer personligt då. Ska köpa pärlhyacinter, så fint!
Kramar Anna
Mums så gott !!...älskar pasta av alla de slag ;))
Fast just nu är jag inne i en sopp period och äter lite mer vegetariskt, men även kött ibland ;)....ha en fin vecka !!
Kramis bia
Så gottit -Tack ♡ ....
/Kram
Skicka en kommentar