fredag 5 februari 2016

Fredagsmat Moules frites - vintips Amarone della Valpolicella


Fredag igen!!!
Och redan är vi inne i februari
och ljuset börjar återvända.

Det här är något som vi ofta äter,
gudomligt gott och lätt att tillaga.
Har lagt receptet här på bloggen för ett
par år sedan, men eftersom många frågar
efter recept som varit här och tycker att
det är svårt att hitta så kommer det en repris ibland.

Moules frites är en favoriträtt,
musslor kokade i vin, grädde och vitlök.
Med pommes frites och aioli.


Börja med potatisen.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär potatisen i avlånga,fyrkantiga bitar.
Lägg dem i en påse med olivolja,
svartpeppar och flingsalt.
Skaka påsen ordentligt.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt,
häll ut potatisarna och baka dem i ugnen ca 3o min.


1 ½ kg musslor är lagom till 3-4 personer.
Skölj musslorna under rinnande kallt vatten.
Släng de som inte är stängda.

Skala och hacka 5 vitlöksklyftor.
Fräs vitlöken i smör.
Häll över 3 dl vitt vin och
 2 dl matlagningsgrädde.
Salta och peppra.
Koka kraftigt några minuter.
Tillsätt musslorna och koka på
högsta värmen med lock ca 5 min.


Viktigt!
Släng alla musslor som inte öppnat sig!


Glöm inte en god aioli till,
sedan är det bara att äta,
doppa den goda potatisen
i aiolin och njuta av de nykokta musslorna.

Äter alltid Moules frites när jag
är i Frankrike,
där finns det nästan på alla matsedlar,
som förrätt eller varmrätt.
Och såklart, där smakar det ju ännu bättre.


Rosévin, vitt vin,öl eller vatten
är vad vi brukar dricka till.
men

 nu hade vi en öppnad flaska Amarone,
så vi tänkte att vi provar
och
 vi tyckte att det var jättegott till!
Helt säkert "fel",

Mycket gott vin är det, hur som helst
Amarone della Valpolicella
Nr 2740 pris 185 kronor.
Finns även på liten flaska, 375 ml.

Önskar nu en skön fredagskväll till alla.
Här blir det lugnt och skönt,
 På Spåret och Skavlan.


Kram

14 kommentarer:

Solstrimmor sa...

Så gott det ser ut! Här blev det en laxrätt med ett glas enklare rött, gott var det också:)

Ha nu en fortsatt fin helg.
Kramar från Eva-Mari

Vardag och flärd sa...

Moules frites åt jag i Marsielle i höstas för första gången, så himla gott! Nu kan jag göra det själv efter ditt recept, tack. Har en flaska Amarone liggande som jag inte haft råd att öppna, får nog ta den snart.
Ha en fin helg!
Kram Eva

Njut Av Livets Goda Ting sa...

Men jädrar så gott det ser ut!
Ännu en gång en fredag med ett underbart middagstips med vin från dig :)
Ha en fin fredagskväll.
Stor kram
Jessica

House and Garden by Bia sa...

Det där lät spännande...själv har vi ätit en laxsoppa med tomat och saffran så slängde vi i broccoli och lite ärtskidor som vi delade, mums så gott det blev ;))..grädde var det också i soppan skall tilläggas ;))...ha en fin helg !!
Kram bia

Unknown sa...

I wanted to thank you for your time for this fantastic read!! I definitely liked every part of it and I have you book marked to see new things on your web site.HD Wallpapers

Susanne sa...

Mumsfilibaba va gott.

Channal sa...

Blundar och drömmer mig bort till vårt favvoställe i Antibes. Mmmmm... åh vad jag blev sugen på moules frites! Ska nog fixa det till nästa helg.

KRAM Anna

Jenny sa...

Men åh, så mumsigt! Ska försöka mig på musslor någon gång, har aldrig gjort det själv, bara blivit bjuden ;)
Ha en bra vecka, kram Jenny

Vitt hus med svarta knutar sa...

Jag har aldrig kokat musslor någon gång, kanske är det dags att prova...vinet däremot har jag provat, det är jättegott.
Kram,
Regina

millandante sa...

Åh så gott!
Lärde mig äta musslor så sent som i somras, och är nu fast:)
Här i Ljungskile där jag bor har vi även en ny musselrestaurang, väldigt lägligt!

Så fin hälsning du lämnade... tusen tack! Och ja, några mönster och några texter har det blivit till Majas Cottage, är så tacksam för de roliga och givande uppdragen och att mina vägar korsats med fina Petra:) Så roligt att du säljer lyktorna! Ska kolla om du har webbutik eller fysisk och var den i så fall ligger:)

Mysig blogg du har! Lägger till dig i min högerspalt så jag hittar tillbaka (även om jag mest instagrammar nu för tiden;)

Kram kram
Milla

Kakaobönan sa...

Gillar inte musslor (tror jag...)
Har tänkt så många gånger att jag måste testa att vinkoka musslor men har inte vågat prova än för jag tror som sagt inte att jag gillar själva musslorna...
Ska våga, snart...
Kram Pia

Hajan sa...

Det är ju så gott allt Du bjuder på, det bliver aldrig av att jag köper
några sen jag blev själv.
men får smaka hos min dotter.

nu ropar ugnen på mig har en äpple och rabarbers paj på gång.

ha det bra önskar Hajan

Snäckskalsdalen. sa...

Går det bra om jag håller mig till potatisen och vinet?
Jag kan för mitt liv inte äta musslor. Inte skaldjur alls egentligen, bara räkor. Och så är jag både född på västkusten och bor här! Typiskt eller hur! Fast det är inte helt ovanligt bland människorna här har jag märkt.
Men potatis älskar jag och om vi säger så här, vin kan ju alltid slinka ner lite grand......
Kramar

Evas Kvarnaro sa...

Jag har varit på vinprovning i Italien av Valpolicella på en vingård.
Det blev ca 5 sorter vi smakade på och det var intressant visning oxå.
Jag är allätare, musslor gillar jag men tyvärr inte ostron, fast även där finns det olika sorter. Då för 20 år sen i Skagen provsmakade vi dem till förrätt, smakade bara dy.
Så nej tack inget för mig, då tar jag hellre några sniglar i vitlök m.m.

Tiden går fort, hoppas du inte blivit drabbad av influensan, jag fick en mild variant av den,
men förkylningen var seg och gjorde mig slö och håglös.

Må väl/ Eva