Penne Polpette, italiensk supergod stor köttbulle som fylls med parmesan och persilja och kokas i tomatsås. Receptet kommer från Paolo Roberto.
Börja med tomatsåsen:
Det här behövs till 4 portioner.
375 g passerade tomater 375 g krossade tomater 3 msk olivolja 1 gul lök, delad i halvor 2 st vitlöksklyftor, lätt krossade 1 dl gott rödvin basilika 1 nypa socker 2 tsk salt
Värm olivolja i en kastrull el gryta, tillsätt gul lök och vitlök, fräs 3-5 minuter utan att de tar färg. Häll i tomater och vin, tillsätt hackad basilika, socker o salt. Låt såsen koka under tiden du gör köttbullarna. (Brukar göra tomatsåsen dagen innan, den blir ännu godare då).
Köttbullar detta behövs till 4 portioner: 350 g nötfärs 2 dl brödsmulor, små, små bitar av dagsgammalt bröd 1,5 msk vatten 2 ägg 1 dl riven parmesanost 3 msk finhackad persilja 1 msk olivolja salt
Gör så här: Häll brödsmulor i en skål, häll över vattnet och rör om. Lägg i köttfärsen och rör i ägg, parmesanost, persilja och olivolja. Salt och peppra.
Rör samman allt och forma färsen till stora köttbullar, ca 12 st.
Nu är det dags att koka pastan, penne ska det vara, tomatsåsen åker så fint in i "pastarören".
Och under tiden pastan kokar, hetta upp 2 - 2½ dl solrosolja i en stekpanna. Fritera köttbullarna runt om i ca 5 min. Vänd dem med två matskedar så att det blir fin yta runt om. VAR FÖRSIKTIG! Oljan blir väldigt varm!!!
Lyft sedan över köttbullarna på hushållspapper och låt dem rinna av någon minut.
Ta upp lök och vitlök ur tomatsåsen. Lägg försiktigt i köttbullarna och låt dem puttra i såsen några minuter. |
7 kommentarer:
Jag är lite småförtjust i Paolo Roberto, tycker han verkar så snäll.
Polpette, bara namnet låter som en yster vårdans. Men här blir det kyckling idag.
Stor kram och ha en skön helg/AM
Ps, jättefin header, det glömde jag skriva.
Kram/AM
Verkar riktigt gott! Väntar mig något liknande i kväll hos käre bror och svägerskan!
Ha en fin helg!
Kramar från Eva-Mari
Men sååå GOTT........DREGLAR!! Måste testas!
Trevlig helg o KRAM!! Anna
Jag känner doften... Tommasi e ett av mina favorit viner!
Ha en härlig helg! :)
Oj vad hungrig jag blev nu på morgonkvisten.
Skall gå vi 10.00 tiden till
affären.
Vilken tur att jag gick en runda bland er bloggare.
tusen tack
Det där låter som en riktigt god maträtt! Idag ska jag på ettårskalas, vi ska fira lillskrutten, som inte är så liten längre. Tiden går alldeles för fort.
Ha en fin söndag!
Kram,
Regina
Skicka en kommentar