fredag 21 mars 2014

Fredagsmat - Penne Polpette


Penne Polpette, italiensk supergod
stor köttbulle som fylls med parmesan och
persilja och kokas i tomatsås.
Receptet kommer från Paolo Roberto.

Börja med tomatsåsen:

Det här behövs till 4 portioner.

375 g passerade tomater
375 g krossade tomater
3 msk olivolja
1 gul lök, delad i halvor
2 st vitlöksklyftor, lätt krossade
1 dl gott rödvin
basilika
1 nypa socker
2 tsk salt

Värm olivolja i en kastrull el gryta,
tillsätt gul lök och vitlök,
fräs 3-5 minuter utan att de tar färg.
Häll i tomater och vin,
tillsätt hackad basilika, socker o salt.
Låt såsen koka under tiden du gör köttbullarna.
(Brukar göra tomatsåsen dagen innan,
den blir ännu godare då).

Köttbullar
detta behövs till 4 portioner:
350 g nötfärs
2 dl brödsmulor, små, små
bitar av dagsgammalt bröd
1,5 msk vatten
2 ägg
1 dl riven parmesanost
3 msk finhackad persilja
1 msk olivolja
salt

Gör så här:
Häll brödsmulor i en skål,
häll över vattnet och rör om.
Lägg i köttfärsen och rör i ägg,
parmesanost, persilja
och olivolja.
Salt och peppra.

Rör samman allt och forma färsen
till stora köttbullar, ca 12 st.

Nu är det dags att koka pastan,
penne ska det vara,
tomatsåsen åker så fint in i "pastarören".

Och under tiden pastan kokar,
hetta upp 2 - 2½ dl solrosolja
i en stekpanna.
Fritera köttbullarna runt om i ca 5 min.
Vänd dem med två matskedar så
att det blir fin yta runt om.
VAR FÖRSIKTIG!
Oljan blir väldigt varm!!!

Lyft sedan över köttbullarna på
hushållspapper och låt dem
rinna av någon minut.

Ta upp lök och vitlök
ur tomatsåsen.
Lägg försiktigt i köttbullarna
 och låt dem puttra
i såsen några minuter.



Servera pastan med köttbullarna
vid sidan om, häll tomatsås på
pastan och strö över riven parmesan
och hackad persilja,


Mycket gott, jag lovar!
Det här vinet var också mycket gott.
En julklapp, så jag har inget
varunummer eller pris.



Idag har vi härligt väder här,
soligt och varmt.
Nästan all snö har tinat bort!
Otroligt att det kan skilja så
från dag till dag!

Fin helg till er alla

Kram

7 kommentarer:

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Jag är lite småförtjust i Paolo Roberto, tycker han verkar så snäll.
Polpette, bara namnet låter som en yster vårdans. Men här blir det kyckling idag.
Stor kram och ha en skön helg/AM

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Ps, jättefin header, det glömde jag skriva.
Kram/AM

Solstrimmor sa...

Verkar riktigt gott! Väntar mig något liknande i kväll hos käre bror och svägerskan!

Ha en fin helg!
Kramar från Eva-Mari

Channal sa...

Men sååå GOTT........DREGLAR!! Måste testas!

Trevlig helg o KRAM!! Anna

rose sa...

Jag känner doften... Tommasi e ett av mina favorit viner!
Ha en härlig helg! :)

Hajan sa...

Oj vad hungrig jag blev nu på morgonkvisten.
Skall gå vi 10.00 tiden till
affären.
Vilken tur att jag gick en runda bland er bloggare.

tusen tack

Vitt hus med svarta knutar sa...

Det där låter som en riktigt god maträtt! Idag ska jag på ettårskalas, vi ska fira lillskrutten, som inte är så liten längre. Tiden går alldeles för fort.
Ha en fin söndag!
Kram,
Regina