fredag 24 januari 2014

Fredagsmat - Rosmarindoftande lammstek med västerbottenkräm och timjanpotatis. Vintips - Santa Ana Homage CS Tannat



En lammstek som doftar av vitlök och rosmarin
passar bra när termometern visar  -5.

Lätt som en plätt är det också!

Sätt ugnen på 175 grader.
Putsa lammsteken,
gnid in den med lite havssalt och peppar,
bryn den i en stekpanna.
Skär djupa skåror i köttet
och tryck in vitlöksklyftor
och rosmarinkvistar.
Lägg den i en ugnsfast form
och sätt i en stektermometer,
vid 63-65 är den rosa.
Det tar ca 1 - 1½ timme
för en stek på 1 kg.
( lagom till 4 personer)
Vira in den färdiga steken i folie
och låt ligga ca 15 minuter.








Potatisen får härlig smak av timjan
och vitlök.
Lägg den i en ugnsform eller på en plåt,
lite olivolja och havssalt i botten,
pressad vitlök och hackad timjan
över potatisen och rör om.
175 grader i ca 40 minuter.




Västerbottenkrämen är jättegod
och passar till allt möjligt.

2 dl matlagningsyoghurt
2 dl riven västerbottenost
5 msk hackad persilja
salt, peppar.
Blanda ihop allt.
Lagom till 4 personer.




Ett gott rödvin med smak av vanilj
passar utmärkt till.
Det här är nytt på Systembolaget,
Santa Ana Homage CS Tannat
Nr. 2096-01.
Kostar 71 kronor.


Njut av fredagskvällen
och ha en trevlig helg

Kram

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ah, vad du bjuder på mycket goda recept och vintips.
Det tackar jag för.
Ha en riktigt härlig fredagskväll
kram
AC

Gunillasljusglimtar sa...

Tack ,tack för dina trevliga recept o tips på vin! Ha det riktigt mysigt i kväll vännen min♥ Gunilla

Channal sa...

Men så gott!! Det där måste jag göra någon dag! Just nu kör jag en detox fastekur!

Det vattnas i munnen... blev hungrig!

Trevlig helg! KRAM Anna

Solstrimmor sa...

Som alltid så låter och ser det så gott ut när du presenterar din mat! Jag blir så sugen fast jag precis avslutat min helgfrukost:)

Ha en fortsatt trevlig helg!
Kramar från Eva-Mari

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Ser jättegott ut, jag lagar sällan lamm. Det är sällan det finns i köttdisken tyvärr.
Idag kommer plutt-Hugo, ska bli så roligt och visa honom nallen.
Tack igen och stor kram ♥
AnnaMaria

Hajan sa...

Dena goda såsen tror jag även passar till stekt fin fisk-
man får tacka för recepten.


trevlig helg

Livsnjutaren sa...

Gud så gott! Detta ska prövas! Som många av dina tips... Jag köpte en rejäl bit Västerbotten när jag var i Sverige förra veckan så det passar bra. Här njuter vi en drajja och hemlagad tapenade på smörstekta crostini med vacker operamusik i bakgrunden.... Middagen? Blommiga Rutans goda pastagratäng, vad trodde du?!?;-) Rester från i torsdags... smakar nästan bättre andra gången. Blir en god Ripasso som sambon fått i julklapp. Ha en fin kväll! Kram

Hanna sa...

så mycket gott

Marie maräng sa...

Oh... så gott det låter! Man blir riktigt hungrig.. så det är tur att det är lunch snart ;)

Ha en fin vecka!
Kram Marie