lördag 7 januari 2012

Middagstips - Ratatouille med fullkornspasta


Efter  all god julmat känns det här som en fräsch och
enkel middag. Får väl erkänna att det kanske blev lite mindre
nyttigt när vi gjorde några vitlöksbröd till...


Fullkorns spagetti är faktiskt godare än vanlig spagetti!

Här kommer receptet på Ratatouille,
en provencalsk grönsaksröra,
superenkelt, gott och nyttigt!
Brukar oftast göra dubbel sats,
passar så bra att frysa in.

Det här behövs till 4 personer:
2 gula lökar
2 röda lökar
1 stor eller 2 små zucchini
2 röda, 1 gul och 1 grön paprika
1 liten aubergine
4-6 tomater
6 vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar
3 msk timjan, färsk eller torkad

Gör så här:
Skala och grovhacka lökarna.
Skölj och dela zucchinin i ganska stora bitar.
Kärna ur och skär paprikorna i ca 3 cm stora bitar.
Skölj auberginen och skär i bitar.
Skär tomaterna i bitar.
Skala och hacka vitlöken.
Fräs först löken i olivolja i en gryta.
Lägg sedan i allt det andra.
Krydda och blanda runt så att allt blandas.
Fräs några minuter.
Låt sedan sakta puttra under lock ca 50 min.
Rör om ibland.
Smaka av med salt, peppar kanske mera vitlök.
Lite chili om man vill ha mera sting.


Ratatouille passar också jättebra som
tillbehör till en köttbit, köttfärsbiff, kyckling 
eller fisk.


Det franska rödvinet  Cuvée Aegidiane
passade alldeles utmärkt till.
Nr 4596, kostar 89 kronor.

Bon appétit!

Forsatt trevlig helg

1 kommentar:

Ninni sa...

Låter riktigt gott, har ätit den här rätten på restaurang men aldrig lagat den hemma, trodde att det var krångligare, tack för receptet.

Hälsningar Ninni