fredag 26 augusti 2011

Fredagsmat

Ikväll blir det potatis och kantarellgratäng...

Potatis och kantarellgratäng 6 pers
  • 2 kg potatis
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 8 dl grädde (matlagningsgrädde/vispgrädde)
  • 1,5 msk flytande kycklingfond
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • 3 msk smör
  • 300 g kantareller
  • 3 dl riven västerbottenost
  1. Skala och skiva potatis, lök och vitlök.
  2. Koka upp grädde, kycklingfond och kryddor, lägg i potatis och lök och koka sakta i 10 minuter.
  3. Stek svampen gyllenbrun i smör och krydda med salt och peppar. 
  4. Varva potatis, ost och svamp i en ungssäker form. Avsluta med ost på toppen.
  5. Grädda gratängen i 200 grader, ca 20 minuter tills den får en gyllenbrun färg.  

Hoppas att ni gillar den!

Sparade lite kantareller för att garnera med.

Det blev kalvfärsbiffar till för oss, jättegott!

Linas hemgjorda chili-picklade rödlök passade utmärkt till.

Hoppas att ni får en trevlig fredagskväll och helg.

/Anncathrine

4 kommentarer :

Sara-Lii sa...

Ser riktigt gott ut!
Roligt med fredagsmat igen-

Malin sa...

Vilket fint kakel. har letat efter precis något sånt, var hittar jag det?
Malin

Anncathrine Blommiga Rutan sa...

Kaklet kommer från Laura Ashley, men det är 28 år sedan så det blir nog tyvärr svårt att hitta, vet faktiskt inte om dom fortfarande har kakel, isåfall kanske det finns något liknande.
Jag tycker faktiskt fortfarande att det är fint, det har överlevt två köksrenoveringar.

Mirjam sa...

Skulle gärna vilja ha receptet på den chilipicklade löken om det går bra.
MVH
Mirjam