Till tre stycken bröd behövs:
- 1/2 paket jäst, 25g
- 1/2 liter ljummet vatten, 37 grader
- 2-3 tsk salt
- 1 msk olja.
- 6 dl fullkorns vetemjöl.
- 6-7 dl vetemjöl
- Smula sönder jästen i en skål. Häll i vattnet och rör ut jästen. Använd en kraftig träsked, om du inte har en hushållsmaskin.
- Lägg i salt och olja.
- Häll i mjölet lite i taget, spara ca. 1 dl till utbakningen.Arbeta degen kraftigt en stund så att den blir smidig.
- Jäs degen i rumstemperatur. 40 min.
- Knåda degen på mjölat bakbord och dela den 3 delar.Forma varje del till en smal längd.
- Lägg längderna på plåt med bakplåtspapper. Skär skåror tvärs över med en vass kniv.
- Jäs längderna utan bakduk 40 min. Sätt under tiden ugnen på stark värme, 250 grader.
- Pensla längderna med vatten och strö på grovt flingsalt och grädda dem i mitten av ugnen ca, 15 min.
- Låt bröden kallna på galler, utan bakduk så att de blir knapriga på ytan.
Vintips till fisksoppan. Petit Chablis Chablisienne.
3 kommentarer:
Shit.. vilken miss att jag inte var där..
puss lina
Det där receptet måste testas, låter jättegott! :)
/ Jill
Ja, den är jättegod, och framförallt väldigt lätt att göra./ Anncathrine
Skicka en kommentar