söndag 20 februari 2011

Pain Riche

Det här är ett jättegott bröd, passar bra till fisksoppan som jag skrev om i lördags.
Till tre stycken bröd behövs:
  • 1/2 paket jäst, 25g
  • 1/2 liter  ljummet vatten, 37 grader
  • 2-3 tsk salt
  • 1 msk olja.
  • 6 dl fullkorns vetemjöl.
  • 6-7 dl vetemjöl
  1.  Smula sönder jästen i en skål. Häll i vattnet och rör ut jästen. Använd en kraftig träsked, om du inte har en hushållsmaskin.
  2. Lägg i salt och olja.
  3. Häll i mjölet lite i taget, spara ca. 1 dl till utbakningen.Arbeta degen kraftigt en stund så att den blir smidig.
  4. Jäs degen i rumstemperatur. 40 min.
  5. Knåda degen på mjölat bakbord och dela den 3 delar.Forma varje del till en smal längd.
  6. Lägg längderna på plåt med bakplåtspapper. Skär skåror tvärs över med en vass kniv.
  7. Jäs längderna utan bakduk 40 min. Sätt under tiden ugnen på stark värme, 250 grader.
  8. Pensla längderna med vatten och strö på grovt flingsalt och grädda dem i mitten av ugnen ca, 15 min.
  9. Låt bröden kallna på galler, utan bakduk så att de blir knapriga på ytan. 

 Vintips till fisksoppan. Petit Chablis Chablisienne.

3 kommentarer:

Lina sa...

Shit.. vilken miss att jag inte var där..
puss lina

Anonym sa...

Det där receptet måste testas, låter jättegott! :)
/ Jill

Blommiga Rutan sa...

Ja, den är jättegod, och framförallt väldigt lätt att göra./ Anncathrine