fredag 10 oktober 2014

Fredagsmat - Pasta al Forno - Vintips - Les Dauphins Cótes du Rhóne


Vilket oktoberväder vi har här idag!
Varmt, soligt och så vackert med alla höstfärger.
Men i trädgården är det fortfarande många
av sommarblommorna som är fina.
Titta på nävan som jag satt i
soppterrinen från farmor Astrid,
blommar för fullt trots att det är 10 oktober!


Pasta al Forno - ugnsgratinerad pasta

Det här är en maträtt som förkommer ganska ofta
hemma hos oss.
Lätt och rolig att göra och sprider härlig
doft i köket.
Blir nästan ännu godare om man gör
den dagen innan så att alla smaker
får ligga och gotta ihop sig.

Har hittat receptet i Paolo Robertos bok
" Mina fastrars mat".

Så här skriver han:
- Den här maträtten är det maddalonesiska
svaret på lasagne.
Som utmanare spöar pasta al forno  lasagne
sju dagar i veckan, eller åtminstone sex. 

(köttbullarna i bakgrunden är till Selma)

Det här behövs till 4 personer:

500 g penne
125 g mozzarella, i små bitar
1½ dl riven parmesanost

Köttfärssås:
300 g nötfärs
1 finhackad gul lök
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 blekselleristjälkar,
tunt skivade
(har aldrig haft i selleri,
tycker inte om det).
2 morötter, skurna i små bitar
500 g krossade tomater
2 dl rött vin
10 basilikablad
½ dl olivolja
salt
1 nypa socker

Béchamelsås:
1½ msk smör
1½ msk vetemjöl
3 dl mjölk
 salt
vitpeppar
riven muskot
(el. muskot)

Gör så här:

Värm upp oljan till köttfärssåsen
i en stor kastrull
och bryn nötfärs, lök och vitlök.
( och bleksellerin om du har det).
Smula samtidigt färsen
med en gaffel.
Stek morötterna några minuter
och blanda ner i grytan.

Tillsätt de krossade tomaterna, vin,
basilika,salt och socker.
Koka under lock på svag värme
i ca 30 minuter.

Smält smöret till bécamelsåsen
på låg värme i en kastrull.
Rör i mjölet och blanda ordentligt.
Koka såsen på svag värme
i ca 5 minuter, vispa ofta.
Smaksätt med salt, vitpeppar
och riven muskotnöt.

Sätt ugnen på 225 grader.

Koka pastan enligt anvisningarna
på paketet,
och låt den rinna av.

Smörj en ugnsfast form,
lägg i hälften av pastan
och fördela hälften av köttfärs-
och béchamelsåsen över.
Strö över en tredjedel av parmesanosten
och all mozzarella.
Täck med resten av pastan,
köttfärs och béchamelsås,
och strö över resten av parmesanosten.
Gratinera i ugn i  ca 20 minuter.





 

Ett glas rödvin passar bra till,
om man tycker om det.
Kanske  Les Dauphins Cótes du Rhóne ?
Nummer 72458-01
 kostar 79 kronor.

Önskar en skön fredagskväll
till alla

Kram

10 kommentarer:

Solstrimmor sa...

Tack för receptet jag inte visste var det perfekta! Kommer att bjuda döttrarna på Pasta Forno när vi har vår årliga mamma-dotterkväll nästa vecka! Jag tror jag kör på vinet också:)

Ha en fortsatt fin helg.
Kramar från Eva-Mari

Rosa i huset i vitt sa...

Ser väldigt gott ut
kram Rosa

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Det var lite pyssel, men är garanterat värt det när dofterna från ugnen börjar sprida sig. Idag doftar det rödvin här!! Håller på och vinkokar revbensspjäll som vi ska äta sen, får nog vädra ut det mesta....
Kramar/AM

Anonym sa...

Ser gottit ut ♡ ...
Tack för receptet/Söndagskram

Hanna sa...

Ha en fin söndagskväll
Hanna

Channal sa...

Så Gott!! Måste testas!

Klart Selma ska ha mormors köttbullar! Mums!!

KRAM Anna

Hajan sa...

Så bra att jag inte kunde somna, utan har suttit här ett bra tag.
Jag skall göra lasagne i dag
jag älskar alla Pastarätter, brukar försöka att passa Paul Roberto den dagen när han är på TV4.
Tack för receptet på köttfärssåsen-
ha det gott

HWIT BLOGG sa...

Åh perfekt med ett gott recept! Det måste testas och det ser verkligen mumsigt ut...
Ja varmt och skönt ute fortfarande, otroligt vilken höst vi har!
Önskar dig en finfin vecka, ta hand om dig.
Varm höstkram,
Titti

Anonym sa...

Det är ju som gammaldags
makaronipudding mor gjorde på 40-talet.
Yummy!

Ruth i Virginia

Anonym sa...

Du har en överraskning inne hos mig!
Vet att jag borde ha din mailadress men hittar den inte så om du mailar mig din adress så kommer det ett litet paket på posten! Grattis!
piapling67@hotmail.com
Kram