torsdag 6 december 2012

Lussekatter och saffransbullar



Förra året var första gången som jag bakade
saffransbröd med kesella i degen.
Tyckte att det blev jättebra,
mycket saftigare än det brukar.

Så, i år blev det samma recept,
här kommer det igen.



Detta behövs till ca 48 st.

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
2 påsar saffran
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 16- 17 dl vetemjöl


Gör så här:

Smula jästen i en degbunke.
Smält smöret, häll i mjölken och värm
till fingervarmt.
Häll degspadet över jästen.
Rör om och tillsätt Kesella,
saffran, socker, salt och
det mesta av mjölet.
Arbeta degen tills den släpper från degbunken.
Låt den jäsa övertäckt ca 45 minuter.




Jag delade på degen och gjorde 24 st
lussekatter
och


24 st runda bullar som jag lade i
muffinsformar.
Båda sorterna fick jäsa i ca 30 minuter.
Lussekatterna penslade jag med ägg,
men inte bullarna.
Gräddade båda sorterna i 225 grader
ca 7- 10 minuter.





Gott att pudra över lite florsocker
precis innan bullarna ska ätas.

7 kommentarer :

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Bra idé med lussebullarna, det ska jag komma ihåg. Ser jättegott ut det du bakat.
Kramar
AnnaMaria

♥ Carina ♥ sa...

Mumsigt!! Jag brukar också baka med kesella men inte i år. Däremot fyllde jag bullar med mandelmassa och det blev saftigt och gott :)
Kram

Channal sa...

Så gott! Ska baka till Lucia! Det blir super med kesella.
KRAM Anna

Majberggrens's Värld sa...

Ser jättegoda ut! Hos oss är det mannen som bakar och jag hoppas det blir lussebullar i år med.Kesella? Ska kolla om han använder sig av det.
//M

kakaobonan67 sa...

Vilka fina lussekatter du fick till! Mina brukar bli som stora blaffor men blir finare och finare så övning ger väl färdighet...
Gott ser det ut!
Kram Pia

STENLYCKA sa...

Önskar dig en fin andra advent!
Stor varm kram till dig goa Vän från Raina

Christina sa...

Använder också kesella. I år köpte jag saffran på apoteket Doc Morris och den var riktigt bra.
Ha en fin helg