fredag 31 maj 2013

Fredagsmat - Moulle de Frites Vintips - Morberg Collection - Syrah Rosé


Det här fredagstipset är en av mina favoriträtter,
Moulle de Frites.
Musslor kokade i vin, grädde och vitlök.
Med pommes frites och aioli.
Ja, ni hör.... vilka ingredienser, kan inte bli
annat än gott!
Alla ni som rynkar på näsan och säger:
Usch! Musslor!
 Prova!



Börja med potatisen.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär potatisen i avlånga, fyrkantiga bitar.
Lägg dem i en påse med god olivolja,
svartpeppar och flingsalt.
Skaka påsen ordentligt.
Lägg ett bakplåtspapper i en plåt,
häll ut potatisarna och baka dem
i ugnen ca 30 minuter.


1½ kg musslor är lagom till 3-4 personer
Skölj musslorna under rinnande kallt vatten.
Släng de som inte är stängda.

Skala och hacka 5 vitlöksklyftor.
Fräs vitlöken i smör.
Häll över 3 dl vitt vin och
2 dl matlagningsgrädde.
Salta och peppra.
Koka kraftigt några minuter.


Tillsätt musslorna och koka på högsta värmen
med locker på, ca 5 minuter.

Potatisen, " pommes stripes", blir jättegoda.


Grovhacka och strö lite persilja över musslorna.
Aioli måste det vara till, såklart gott med hemgjord,
men jag köper färdig,
beror på att Ica butiken här i Södertälje centrum
gör egen aioli, och den är supergod.

När ni äter, doppar potaisen  i såsen
och njuter, så är det mycket

VIKTIGT

att

Slänga alla musslor som inte öppnat sig!



I Frankrike smakar det extra gott med  Moulle de Frites,
och det finns nästan på alla matsedlar, som förrätt
eller som huvudrätt.
I april när vi var där så drack vi för första gången
rosé vin till, och det var jättegott.
Så, ikväll blir det Per Morbergs Syrah Rosé,
fick det i påskpresent av äldsta dottern
och tyckte det var mycket gott.
( tycker inte att det röda från Morberg var så bra).
Syrah Rosé  från Frankrike kostar 99 kronor
och har nummer 2240.

Skön helg och en bra start på juni månad
till er alla.
Men, en stilla undran bara,
var tog maj vägen?!


Kram

22 kommentarer:

Livsnjutaren sa...

Ååååååh, vännen. Jag visste det! Jag visste att jag skulle få tips inför fredagskvällen. Middagsidetorkan är total. Moules frites får det bli, en av våra favoriter. Kanske man t o m skulle fixa pommes frittarna själv, ser gott ut! Ha en fin kväll. Kram

bakom berget sa...

Tack för ett ypperligt bra middagstips. Tänk så länge jag har gått och suktat efter just musslor.
Det får bli till lördagsmiddag. Fredags dito blir grillat på altanen.
Ha en skön kväll nu och tack för receptet!

Kram Åsa.

Hjärtan i livet sa...

Fint middagstips, men jag äter inte musslor har smakat en gång och det räckte. Det blir räkor och limeaioli till mig här hemma och grabbarna får köpe pizza ikväll.
Håller med om din undran "var tog maj vägen"
Ha det så bra!
Kram från mig
Eva

Marlene sa...

Mmmm vad gott det lät med musslorna, får fundera på vad jag ska ha till istället för potatis. Tack för vintipset också föresten :)

Mia sa...

Mm gott! Åt i Bryssel. Tack för receptet!! Visst är Mobergs rose god!! Njuter ute i i torpet på Mörkö. Trevlig helg! Kram

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Jag älskar musslor, så gott och så vackert på tallriken. Att ha potatis till har jag aldrig provat, bra tips.
Må gott denna fina junilördag
Kramar
AnnaMaria

Gunillasljusglimtar sa...

Jaa jag undrar också VART tog MAJ månad vägen! Usch det går bara fortare o fortare..Så kul med dina vin o mat tips! Tack för dom o tack för titten hos mej! Visst är örngotten roliga:) Kramis Gunilla

Carita Liljendahl sa...

Maken gillar musslor men jag har aldrig gjort en sådan här rätt. Kanske kunde testa. Verkar ju inte så jättesvårt :-)

Njut Av Livets Goda Ting sa...

Hej min fina vän.
Vilken underbar middag ni har avnjutit, som alltid så är du så snäll o delar med dig av ett härligt recept.
Hoppas ni hittade en fin present.
Stor kram
Jessica

Anette-Ljusa drömmar på landet sa...

Det var ingen dålig middag minsann...låter riktigt mumsigt !
Jaa.du..vart tog maj vägen..kan man få en repris fast en lite lugnare version !

Kraaaam

Villa Björkenäs Backen sa...

God natt !

Låter riktig Gott !
Så kul med matinspiration !
Ha en fin fortsättning på helgen !
KRAM

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Hej
Angående dammsugaren, såg en test i vår lokaltidning. Och det finns en liten smidig som inte förstör inredningen. Philips FC8802 och kostar som en vanlig, 990:-
Tror jag ska prova när min gamla börjar bli ännu gamlare.
Kramar
AnnaMaria

Änglarnas hus sa...

ÅÅÅ..jag har alltid tycket att detta ser såå gott ut när kockar lagar det på TV..MEN ALDRIG VÅGAT PROVA SJÄLV..kanske skall jag ta mod till mig!
Visst är deras Aoli god..brukar också köpa den..mentill rökta räkor!!

kram Sanne

Annas röda stol sa...

Fina bilder, nja jag är ingen älskare av musslor, men Morbergs Rose gillas :))) Ha en bra Söndag. Kram Anna

The Rosegarden in Malevik sa...

Olala...... det där ser gott ut :)
å missa nu inte...

BLOGGPARTYT fortsätter......

VÄLKOMMEN
Håkan

OlgaA sa...

Hej Anncathrine!

Gött med musslor! Ska nog fixa nästa fredag!! Jag lägger lite koriander till musslor, ger lite mer smak ;)

Rose är gott på somrarna!! Håller med dig! Mitt tips - PINK HILL - 55kr och är riktigt fynd!!! Du lär köpa det flera gånger... Som jag :)
Ha en fin vecka!
Kram/Olg@

Tina sa...

Mumsfillibabba!
Jag älskar skaldjur och alla tillbehör!
(Du gissade nog rätt sist, hehe...)

kramen på dig

Prinsessorna på Bellevue sa...

Åhh, du är ju värsta proffskocken! Ser väldigt avancerat ut och jag har aldrig ätit musslor, men det ser jättejättegott ut! Stripsen gick inte av för hackor de heller... :)

Kraam
Petronella

kakaobonan67 sa...

Jag som aldrig vågat prova att laga musslor. Gillar inte burkmusslor och har därför inte testat dessa heller. Kanske ska sluta vara så feg och våga prova. Just detta recept har jag sneglat på många gånger. Tack för tipset att Kringlan har god Aioli. Bra till fisksoppa också! Och räkor!
Mmmm, nu blev jag ju hungrig...
Ha det gott!
Kram Pia

Marie maräng sa...

Det ser jättegott ut... men tyvärr äter inte "gubben" musslor :(

Önskar dig en fin start på veckan!
Kram Marie

Channal sa...

Mums, så gott! Älskar musslor!

KRAM Anna

Eleonora sa...

Det här låter så underbart så det MÅSTE jag verkligen göra vid något tillfälle. Kopierar receptet och lägger in i min samling. Tack snälla!

Maj - vaddå? tycker också bara att den månaden försvann fortare än kvickt.

Ha det gott och stor kram från
Eleonora