fredag 11 november 2011

Fredagsmat - Den klassiska Quiche Lorraine


Den här pajen är ett måste när man besöker Frankrike,
den smakar alltid bäst där...
Men det här receptet är bra, blir faktiskt också
väldigt gott.

Sätt ugnen på 250 grader.

Det här behöver man till 4 personer:

3hg rökt skinka ( en bit, inte skivor)
2hg lagrad cheddarost
4 ägg
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl gräddfil
70 g färskriven parmesanost
4-6 teskedar paprikapulver
salt
svartpeppar

Pajdeg:
3 3/4 dl vetemjöl
100 g smör
1 msk olja
1 äggula
1-2 msk vatten


Börja med pajdegen,
blanda allt utom vattnet och kör i matberedare
till en smulig deg.
Tillsätt lite vatten i taget
och kör till en fast deg.
Tryck ut degen i ett jämt lager
i botten av formen och ca 4 cm
upp på kanterna.
Ställ in formen i kylen.
Jag har använt en form med
löstagbar kant, men det går
förstås lika bra med en vanlig pajform.




Skär osten och skinkan i bitar.
Strö paprikapulver över ostbitarna och blanda om.
Lägg osten och skinkan blandat i pajskalet.



Vispa ihop äggen med grädden, ( går bra med vilken grädde som helst)
den rivna parmesanosten, gräddfilen, salt och peppar
till en jämn smet.



Häll smeten över osten och skinkan i formen.

Ställ formen längst ned i ugnen och grädda pajen i ca 45 min.
Lägg över folie de sista 15-20 minuterna.





Bon appétit !



2 kommentarer:

Gunnel sa...

Ser supergott ut! Måste prova.
Mycket trevligt med recepten på fredagarna.Tack för det.

Gunnel

Lollo sa...

Låter jättegott, blir nog den pajen på fredag kväll då det blir tjejkväll.