fredag 14 september 2012

Fredagsmat Kantarellpaj Vintips - Torres Santa Digna


Vet inte hur många svampkorgar fyllda
med skogens guld jag sett på olika bloggar.
Trodde att det bara var att kliva ut i skogen
och börja fylla korgen!
Det är ju "svampår" i år, tydligen!

Men när vi var ute på svamptur i söndags
så var några små trattkantareller allt som jag hittade!
Ja, ni ser själva, inte mycket att göra paj av!!!
Lite överskattat det här med att plocka svamp,
tycker nog att fikastunden i solen var
största behållningen...


Maken hittade ett fång gula och det gjorde även
Karolina, yngsta dottern.
Vi fick  precis  ihop så att det räckte till
fyra kantarelltoastar!




 


Så till Ernst kantarellpaj fick det bli köpt svamp.

 

 

Tycker absolut  att ni ska prova att göra
Ernst kanatrellpaj med purjolök och
soltorkade tomater, jättegod!

 
Ingredienser


Pajbotten125gsmör  3dlvetemjöl  3mskvatten 
Fyllning1stpurjolök 1dlsoltorkade tomater i olja
1.5dlbladpersilja 400gkantareller 4stägg
 2dlmjölk  2dlgrädde  100gVästerbottensost 
  salt och peppar efter smak   smör till stekning
Gör så här
1. Pajbotten
Blanda smör och mjöl, gärna i mixer.
2. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen.
3. Om tid finns så låt degen vila 2 timmar i kylen.
4. Tryck ut degen till ett tunt lager i en pajform.
5. Fyllning
Hacka purjolöken i grova bitar ca 2 cm tjocka.
6. Hacka sedan de soltorkade tomaterna och persiljan.
7. Stek på kantarellerna tills de släppt vatten och
 fått en fin gyllenbrun färg.
8. Salta och peppra gärna.
9. När kantarellerna är redo så tillsätt purjolöken,
 tomaterna och sist persiljan.
10. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk.
11. Strö ut de stekta grönsakerna i pajskalet
och häll sedan över blandningen.
12. Riv till sist över västerbottensosten och
 grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 35-40 min.
13. Servera med en fräsch sallad som den är
 eller som komplement på en kräftskiva.
 


 


Det här var det enda rödvinet vi hade hemma,
trodde att det kanske skulle vara för kraftigt,
men det var jättegott till pajen.

Torres Santa Digna  nr. 16505-01
Pris 73 kronor.


En riktigt skön fredagskväll

Kram

13 kommentarer:

hemma hos lilla mej sa...

Ååå vad gott med kantarellpaj och gott vin.Mums....Behöver man i detta ruskvädret.Tack för receptet och vintipset ,ska provas.Ha en mysig fredag.Kramar Rita ♥

Fågel Blå sa...

Tack för receptet!
Måste prövars!
Ha en fin helg
Kramar Kathrine

Hjärtan i livet sa...

Kantarellpajen ska provas, fyllningen enligt receptet men jag gör en botten på ett LCHF recept.
Tack för ett fint recept-tips till helgen.
Ha det gott!
Eva

Hanna sa...

Ha en fin helg!
Kram
Hanna

lavendel mio sa...

Dette ser deilig ut:)
Takk for resepten!
God helg!
Klem Hanne

Channal sa...

Hoppas det räckte till varsin varm svampmacka iallafall! Vacker du var i skogen... fika i solen ute i naturen är inte dumt!! Ernst paj ser heller inte helt fel ut! Jättegod!! Den måste jag göra! Ha en skön helg! KRAM Anna

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Det var ett fint höstfoto på dig, sen att det inte blev så mycket svamp gör inget, det är så skönt och komma ut i skogen. Pajen ser väldans läcker ut.
Kramar och trevlig helg
AnnaMaria

Marie maräng sa...

Även om det inte blev så mycke svamp så ser ni ut att haft en skön stund i skogen...

Pajen ser smarrig ut måste nog testa.

Ha en fin söndag!
Kram på dig
Marie

Ester sa...

Den där pajen såg så läcker ut, kan gissa att den var god!

Ha en fin kväll! Kram Ester

Lina sa...

Väldigt snygg var du där i skogen! Solen glittrar i håret på dig, undrar vem den mästerfotografen kan ha varit... Kram Lina

Marina sa...

Såg verkligen gott ut, Jag tycker din blus var superfin, härlig modell!

/Marina

Marie-Nostalgi och Romantik sa...

Jag har inte plockat en enda svamp. Men det kanske beror på att jag inte varit ute i skogen...:)
Gott ser det i alla fall ut. Och jag ska nog prova den där pajen, och med vin till... mums
Kram
Marie

Rosa i huset i vitt sa...

Jag har heller inte hittat mycket svamp ..är dålig på det .sak väl ut och se om trattkantarellerna har kommit igång ..de är lättare att hitta tycker jag

Har gjort Ernst paj ...den är supergod
ha en bra vecka
kram Rosa