fredag 21 oktober 2011

Primörpaj

Den här pajen är en riktig favorit hemma hos oss.
Passar till det mesta, kyckling,fisk, köttfärsbiffar, grillad korv
eller en grillad köttbit.
Jättegod även som ensamrätt med bara en sallad.
Den finns alltid med när vi har buffé.

Det här behövs till 1 paj:

3 3/4 dl vetemjöl
100 g smör
1 msk olja
1 äggula
1/2 dl finhackade soltorkade tomater
1 msk tomatpuré
1-2 msk vatten
1 form med löstagbar kant,
ca 26 cm i  diameter

Fyllning:

500 g kokt potatis ( helst färskpotatis)
250 g salladslök
175 g färska gröna sparrisar
1 msk smör
2 ägg
250 g kesella
1 dl vispgrädde
salt
3 msk riven, färsk pepparot


  1. Blanda vetemjöl, smör, olja, äggula, tomater och tomatpuré i en matberedare och kör till en smulig deg.Tillsätt lite vatten i taget och kör till en fast deg.
  2. Tryck ut degen i ett jämnt lager i botten av formen samt ca 4 cm upp på kanterna. Ställ den kallt.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Skiva potatisen. Strimla salladslök och sparris men spara sparristopparna. Fräs lök och sparrisstrimlor ca 3-4 minuter.
  4. Lägg hälften av potatisskivorna ( kokt potatis alltså) i botten av pajen och lök och sparrisfräset på och resten av potatisen, sparristopparna överst.
Vispa samman ägg, kesella, grädde, salt och riven pepparrot. Häll över pajen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 -40 minuter. Titta till den lite så att den inte blir bränd, ibland kan man behöva lägga folie över på slutet.



                                                   Trevlig fredagskväll

                                                    Anncathrine

3 kommentarer:

Mia sa...

Pajen ser och låter god! Tack för nya middgagstips!

Sara sa...

Tack för fredagsmat tipsen, har tillagat många av dem, den här pajen låter ju supergod!

Inger sa...

Hej! Mycket trevligt, den här har blivit en favorit hemma hos oss också!
Trevlig måndag!