fredag 8 juni 2012

Fredagsmat - Skaldjursquiche - Vintips - Bourgogne Aligote


I Frankrike finns ofta quiche/paj på menyn,
här har jag försökt att göra en skaldjursquice,
precis som i Nice!
( Ni uppmärksammade väl rimmet, hoppas jag)



Börja med degen:

3 3/4 dl vetemjöl
100 g smör
1 msk olja
1 äggula
1- 2 msk vatten

Blanda vetemjöl,smör,olja och äggula
i en matberedare och kör till en smulig deg.
Tillsätt lite vatten i taget och kör till en fast deg.
Tryck ut degen i pajformen och upp på kanterna.
Nagga lite med en gaffel och ställ den kallt en stund.



Fyllning:

500 g oskalde räkor
1 burk krabba
1 burk musslor
3 ägg
3 dl grädde av valfri sort
svartpeppar, lite salt
2 dl riven ost
4 msk hackad dill

Skala räkorna, låt musslor och krabba rinna av.
Vispa ihop ägg och grädde.
Blanda i kryddor, ost och hälften av dillen.
Lägg skaldjuren i pajskalet och häll över
äggen, grädden och osten.

Grädda i 200 grader ca  50-60 minuter.
Fyllningen ska  stelna.
Lite folie på slutet brukar behövas.



Lägg på resten av dillen innan ni äter.



Vitt vin är gott till,
det här är en Bourgogne, produit de France, så klart.
Joseph Drouhin
Bourgogne Aligoté
Nr 5500-01  99 kr


Ja, då är det väl bara att önska trevlig kväll
och
Bon Appétit!

10 kommentarer:

  1. Halloj, snacka om att pajen såg urgod ut! Den ska jag göra till lördagsmyset i morgon! Ha en fin helg kram från Maja

    SvaraRadera
  2. Den där pajen såg mycket god ut, får ta och prova den någon gång men med lite variation på fyllningen eftersom jag inte är så förtjust i musslor.
    Ha en härlig helg!
    Eva

    SvaraRadera
  3. Så GOTT! Det där måste jag göra! Tack för receptet! Bon Appetit! Kram Anna

    SvaraRadera
  4. Det där såg väldigt inbjudande ut!

    Kram Ester

    SvaraRadera
  5. Hej fina vän...
    Åhh så mycket gott du bjuder på ikväll.

    Hoppas allt är bra med dig :)
    Stor stor kram
    Jessica

    SvaraRadera
  6. Dette ser så godt ut!
    Takk for resepten:)
    God helg til deg, klem Hanne

    SvaraRadera
  7. Mmmm, kan tänka mig att du är populär på fredagar när du lagar så god mat. Alltid spännande och se vad du hittar på, paj är väldigt gott.
    Kramar
    AnnaMaria

    SvaraRadera
  8. Jaha när kan man komma o smaka då ? Det ser fantastiskt gott ut måste pröva det en dag. Ha en underbart mysig lördag kram Beijan

    SvaraRadera
  9. Oj nu blev jag så där sugen igen! :)
    Kan tyvärr inte göra mycket åt det just nu, för klockan visar på natt+.
    Men det är högst troligt att det blir någon form av paj i morgon!
    Kram.

    SvaraRadera