fredag 27 april 2012

Fredagsmat - Risotto med sparris och parmesan Vintips - Chablis Le Beaunois


Det här är en jättegod risotto som får en härlig  smak
av vitlök, färska örter och parmesanost.
Underbart med bara lite färsk sparris och paprika till.



Jag tog gul för att det blev så fint till allt det gröna.


Det här behövs till 2 portioner:

3 msk hackad gul lök
2 klyftor hackad vitlök
2 dl avorioris
1/2 dl vitt vin, gärna mousserande
4 1/2 - 5 dl  grönsaksbuljong
1 dl hackad basilika
1 dl hackad persilja & timjan blandat
1 1/2 dl parmesanost ( spar 1/2 dl till garnering)
2 msk olivolja
250 g gön sparris
1 paprika


Fräs lök och vitlök med smör i en kastrull
tills löken är blank.
Rör ned riset och låt det fräsa med ett par minuter.
Häll på vinet och låt det koka in.
Tillsätt kokande buljong lite i taget,
allteftersom det kokar in,och rör ofta.
Ha inte för hög värme och glöm inte att röra, röra...
Smaka efter ca 20 minuter om riset är lagom kokt.
Mixa örterna med parmesanost och olivolja
och rör ned i riset när det är färdigt.
Servera genast med nygrillad eller nykokt sparris
och strimlad paprika. Strö lite parmesan över.
Jättegott!










Det här julklappsvinet drack vi till
och tyckte att det passade väldigt bra .
Chablis Le Beaunois nr 5637  129 kronor



En riktigt trevlig fredagskväll
önskar

11 kommentarer:

  1. åh vad gott de låter ...sparar det där recceptet ...Kram och ha en fin helg

    Pernilla på Piazzan

    SvaraRadera
  2. Risotto är fantastiskt gott och Chablis till den låter spännande!
    Ha det så bra! Kram

    SvaraRadera
  3. Så GOTT! Mums!
    Vi har haft barnen här på god vegetarisk lasagne! Mannen och jag öppnade en flaska rött av Per Morberg! Ett snällt gott vin! Nu har barnen åkt iväg! Trevlig kväll till dig!

    FB, kul! Ska gilla er där!

    KRAM Anna

    SvaraRadera
  4. Tack för receptet,spännande ska garanterat prova,särskilt bra för mig som är vegetarian,men går nog hem hos dom flesta;) ha en fin helg Kram/Anne

    SvaraRadera
  5. Det är så härligt att se dina fredags recept och vin tips!

    Gillar det! fast jag är ingen facebookare...

    Ha en skön helg!
    Kram Marie

    SvaraRadera
  6. Ser mumsigt ut!
    Ha det gott!
    Kram Agneta

    SvaraRadera
  7. Mums så gott det ser ut! Här har vi ätit fläskstek med brunsås. Låter kanske inte så spännande men det var verkligen gott! Vågar inte göra något "konstigt" när barnbarnen hälsar på för då vill de inte äta:D
    Kram

    SvaraRadera
  8. Det ser ju riktigt mumsigt ut! Här blev det sushi från take-outen vid Willys i Weda, supergott det med :)
    Ha en fin lördag, kram Jenny
    Klart jag gillar på fecabook också ;)

    SvaraRadera
  9. hahaha, facebook heter det ju ;)

    SvaraRadera
  10. Härliga bilder, låter väldigt gott!!
    Önskar dig en mysig helg
    AC

    SvaraRadera
  11. Åhh så gott det ser ut och ett glas vin till...Mmmmm!

    Ha en fin lördag...KRAM Helena

    SvaraRadera