fredag 27 januari 2012

Fredagsmat - Köttfärspiroger


De här pirogerna är en favorit genom åren här hos oss,
bra om man bjuder många, billigt och jättegott och
faktiskt godare när dom varit frysta!  Perfekt att göra några
kvällar i veckan och sedan bara plocka ur frysen och värma
i ugnen till den stora festen, och en god sallad till.
Ett gott rödvin och festen är fixad.
Gör nästan alltid dubbel sats när jag gör
dom här, är perfekta även när man kommer hem sent en
vardagskväll, gott med en kopp te till.


Börja med degen
Det här behövs till  tio stycken:

1/3 paket jäst, ca 15 g
75 g smör
1,5 dl röd mjölk
1 tsk salt
1 äggvita ( spar gulan till pensling)
5-6 dl vetemjöl

Smula sönder jästen i en degbunke.
Smält smöret och häll i mjölken,
låt bli fingervarmt. (37 grader)
Tillsätt salt, äggvita och mjöl och
arbeta degen smidig.
Täck över degen och jäs den i 30 minuter.




Det här behövs till fyllningen:
500 g nötfärs
2 msk smör
1 stor el. 2 små purjolökar
salt, svartpeppar
3 vitlöksklyftor, pressade el. hackade
2 msk tomatpuré
1 msk soya

Gör så här:
Bryn först färsen ta seda upp den och
lägg i en gryta och fräs sedan purjolöken.
Blanda färs och purjolök och smaksätt med
salt, peppar, vitlök, tomatpuré och soya.
Puttra i 10 minuter.


Dela degen i 10 delar.


Kavla ut till en ganska tunn, rund platta.
Fördela fyllningen på degplattorna.


Vik ihop och platta ihop kanterna med en gaffel.


Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper.
Lägg över en handduk och låt dem jäsa
i ca 20 minuter.
Pensla med 1 äggula blandad med 1 msk mjölk.
Strö över kumminfrön.
Grädda i mitten av ugnen ca 12 minuter.






Sallad är ju gott till förstås, vi har lite
färsk spenat till idag också.


Bon  appétit

7 kommentarer:

  1. Heej du!! Tack snälla för receptet! Här görs falsk fläskfile...mums det med.Hälsa gärna på hos mej har en utlottning där serru! Ha en trevlig fredag kväll..kramen Gunilla

    SvaraRadera
  2. Ser mycket gott ut!! Toppen med både recept och bilder! Trevlig helg! Kram

    SvaraRadera
  3. Trevlig helg till er också!

    Kram Anncathrine

    SvaraRadera
  4. Bara så smarrigt ser det ut.Tack snälla för receptet.Ha det gött.Kram Rita ♥

    SvaraRadera
  5. Hej kul att du hittat till mig
    Mmm... Ser super gott ut måste jag ju absolut testa & göra.
    Önskar dig en mysig helg
    Kramisar
    Sus

    SvaraRadera
  6. Mmm... ser jätte gott ut och bilderna är så vackra!
    Önskar dig en riktigt skön fortsättning på helgen!
    Kram Raina

    SvaraRadera
  7. Ser riktigt gott ut! Kul med något nytt ska testa receptet. Ha en riktigt skön söndag.. Kram

    SvaraRadera