fredag 28 oktober 2011

Fredagsmat - Bookmaker + vintips - Farmer´s

Den här rätten är perfekt en fredagskväll.
Och supergod!

Detta behövs till 4 portioner

1 kruka färsk basilika
1 kruka färsk gräslök
2 vitlöksklyftor
1dl olivolja

ca 600 g oxfilé
4 skivor gott lantbröd, t.ex. italienskt
ca 100 g sallad av olika sorter, t.ex. ruccola och röd mangold.
(brukar köpa en påse blandad, provencalsk blandning t.ex.)
8 soltorkade tomater i olja
ca 1/2 dl rostade solroskärnor
1 pepparrot
olivolja till bröden
smör att steka i
havssalt och svartpeppar



Börja med örtcremen.
Mixa örterna med vitlök, salt, peppar och olivolja
till en slät, ganska tjock örtcreme. ( ta inte all olivolja
från början, prova så att den inte blir för lös)
Den här kan man ju göra dagen före, den blir bara godare av att
stå i kylen en dag.

Stek köttet i smör, efter önskemål,
blodigt, medium eller genomstekt.
Salta o peppra.
Stänk olivolja över brödskivorna och salta.
Grilla dem i stekpannan eller ett par minuter
högst upp i ugnen 275 grader.
Lägg bröden på rymliga fat och fördela salladen över.
Lägg det nystekta köttet ovanpå och häll på örtcreme.
Finriv massor av pepparot och strö över.
Toppa med strimlade soltorkade tomater
och solroskärnor.
Riven pepparot och örtcreme är gott att
ha i skålar om man vill ha lite extra.




Om man vill ha vin till sin bookmaker
så passar det här bra .
Fylligt med smak av vanilj, björnbär och plommon.
Vi fick den här flaskan i present i början
av sommaren och vi har köpt flera
flaskor sedan dess. Jättegott!

Farmer´s Reserve
nr 2191
Kommer från USA, Kalifornien.
Pris 99 kronor.

En riktigt mysig fredagskväll
på Er alla

8 kommentarer:

  1. Det där låter ju hur gott som helst!!!! Örtcremen kan man väl ha till lite allt möjligt, eller hur?

    SvaraRadera
  2. Anncathrine Blommiga Rutan28 oktober 2011 kl. 20:24

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  3. Mums.............. Kommer att prova denna maträtt redan imorgon. Tack så mycket för allafina fredagsmatsrecept
    dom är verkligen uppskattade, på jobbet är viflera som alltid tittar efter dom och ofta tillagar dom.
    Kram frn Tina

    SvaraRadera
  4. Jättejätte roligt med fredagsmat o vintips:) Tusen tack

    SvaraRadera
  5. Tack för receptet och vintipset. Trevlig helg
    Gunnel

    SvaraRadera
  6. Anncathrine Blommiga Rutan29 oktober 2011 kl. 08:56

    Hej, Therese, tack för din kommentar.
    Absolut, örtcremen passar till det mesta, vi har haft den till kyckling, grillade hamburgare, fläskfilé och fisk.
    Trevlig helg

    SvaraRadera
  7. Tänker prova i kväll, både mat o vin. Trevlig helg Berit

    SvaraRadera
  8. Låter ju underbart! Vad kul att du gillade vinet!
    Kram till dig!
    Eva

    SvaraRadera